Direkte til indholdet Link til Folkekirkens intranet FIN

8. søndag efter trinitatis

Prædikener

Jesus siger: Tag jer i agt for de falske profeter, der kommer til jer i fåreklæder, men indeni er de glubske ulve.

Billede af orgel

Skindet kan bedrage. Hun ser så tilforladelig og venlig ud, men indeni er det helt anderledes. Tænderne er skarpe. Og han, han virker udadtil så blød og ulden, venlig og imødekommende, men indadtil raser dæmonerne og tordner kaosmagterne.

¤

Ved den store indgang til domkirken i Strasbourg kan man iagttage de ti brudejomfruer, fem på hver side af døren. Dem, der havde olie med til deres lamper, og dem som ikke havde været forudseende. De gode og de onde.

Set på afstand ser de alle skønne ud, men går man tæt på og ser bag dem, en for en, så stikker slanger og tudser frem af de fem. Skindet kan bedrage; virkeligheden være en anden end den, man umiddelbart ser. Og ikke kun i forholdet mellem det ydre og det indre, også i forhold til det, vi siger, og det, vi gør. Det, vi siger, gør vi ikke nødvendigvis. Misforholdet mellem menneskets mange ord og handlinger er kendt.

¤

Jesu advarsel er imidlertid ikke rettet mod alle men mod nogle helt bestemte, nemlig de falske profeter. Jesus siger: Tag jer i agt for de falske profeter, der kommer til jer i fåreklæder, men indeni er de glubske ulve.

Inden du nu lettet tænker: ” jamen, så angår det jo ikke mig”, er der alligevel grund til at standse og reflektere over Jesu ord.

Profeter er ikke noget som kun hører hedengangne tider til. Profeter er ikke kun personer, som hører til i en gammeltestamentlig og antik verden.

Nej, der er stadigvæk mennesker, vi lytter til, som fortæller os om samtiden, spår om fremtiden, og som kommer med råd om, hvad vi skal gøre, og om hvad der skal ske. Det er i forhold til disse, at Jesus advarer os og siger: Tag ikke alt for gode vare, og lad dig ikke bedrage af det ydre, men lyt til ånden i det, de siger. Lær at skelne mellem sande og falske profeter. Lad dig ikke forlede af, at det lyder smart og mondænt, men lyt til det, som bliver sagt. Er det ord og bud, som bærer frugt, dvs. som bærer livet og godheden, barmhjertigheden og kærligheden frem.

Gud, hjælp os med at skelne, så vi bringer dit ord videre og sådan, at det bærer god frugt.

Gud, døm os, men døm os mildt.

Det ske i Jesu navn. Amen