Ribe Domkirke har i næsten 900 år været et åndeligt og kulturelt samlingspunkt – ikke kun for Ribe og omegn, men for hele Danmark. Nu står vi over for en omfattende restaurering af kirkens indre, som sikrer, at den historiske domkirke forbliver et værdigt og levende sted for menighed, besøgende og kommende generationer.
Restaureringen er mulig takket være ekstraordinære fondsdonationer:
100 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
20 millioner kroner fra Augustinus Fonden
20 millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
20 millioner kroner fra Ribe Stift
Derudover arbejdes der på at sikre de sidste midler gennem blandt andet Kirkeministeriet.
En omfattende restaurering af kirkens indre
Ribe Domkirke er en af Danmarks bedst bevarede romanske domkirker, men tidens tand og de mange besøgende har sat deres præg. Derfor vil arbejdet i de kommende år fokusere på en nænsom restaurering, der både tager hensyn til kirkens historie og implementerer moderne løsninger:
Nyt varmesystem – der etableres gulvvarme, hvilket både forbedrer komforten for kirkegængerne og beskytter domkirkens inventar og kunstværker mod fugt og temperatursvingninger.
Arkæologiske udgravninger – en unik mulighed for at undersøge Ribe Domkirkes dybeste lag af historie. Måske finder vi spor af Ansgars kirke, Danmarks formodet første kirke!
Forbedret belysning og lydanlæg – en opdatering af både lyd og lys skal skabe en bedre oplevelse for kirkegængere og besøgende.
Vedligeholdelse af murværket – domkirkens smukke stenarbejde og kalkede vægge skal nænsomt restaureres.
Konservering og fornyelse af inventaret – domkirkens historiske møbler og genstande skal bevares, samtidig med at enkelte dele af inventaret fornyes.
Energioptimering – der etableres vindfang ved de store porte og forsatsruder, hvor det er muligt, for at mindske energitab.
Arkæologiske udgravninger: Kan vi finde Ansgars kirke?
Et af de mest spændende aspekter ved restaureringen er de arkæologiske undersøgelser, der vil blive foretaget i forbindelse med arbejdet på kirkegulvet. Ribe er Danmarks ældste by, og det vides, at der allerede i 800-tallet lå en kirke på stedet, sandsynligvis anlagt af missionæren Ansgar.
Selvom der gennem tiden er gjort mange spændende arkæologiske fund i Ribe, har ingen endnu fundet håndfaste beviser for netop denne første kirke. Det kommende udgravningsarbejde giver en sjælden chance for at få ny viden om kristendommens tidligste historie i Danmark.
Fondene bag restaureringsprojektet ser også stor værdi i, at arbejdet bidrager til forskning og historisk forståelse. Som Christine Wiberg-Lyng, direktør for Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, udtaler:
"At restaureringsarbejdet samtidig åbner mulighed for betydelige arkæologiske udgravninger midt i Danmarks ældste eksisterende by, øger kun projektets rige perspektiver."
En historisk begivenhed – sidste store restaurering var for 120 år siden
Den seneste store restaurering af Ribe Domkirke fandt sted i perioden 1883-1904. Vi står derfor over for en begivenhed, der kun sker én gang per århundrede – en vigtig indsats for at sikre domkirken for fremtidige generationer.
Arbejdet med udbud og projektering forventes gennemført i 2025-2026, mens selve byggeriet vil foregå i 2027-2028. Undervejs vil Ribe Domkirke i perioder være helt lukket – forventeligt i op til 16 måneder. Dog vil Borgertårnet fortsat være åbent for besøgende, og der arbejdes på, at kirken i visse perioder vil være delvist tilgængelig.
Tak til fondene for at sikre Ribe Domkirkes fremtid
Menighedsrådet og Ribe Stift er dybt taknemmelige for den generøse støtte fra fondene, som gør denne restaurering mulig. Som formand for Ribe Domsogns menighedsråd, Katrine Lund Jørgensen, udtaler:
"Med fondenes generøse bidrag bliver det nu muligt for menighedsrådet at sikre menighedens kirke og Ribes vartegn for fremtiden. Vi er taknemmelige for, at fondene på denne måde muliggør vores fortsatte arbejde for kirkens liv og vækst."
Vi ser frem til at følge processen og vil løbende holde præster, provster og menighedsråd opdateret om projektets udvikling.