Stillingen som tjenestemandsansat sognepræst i Tønder Pastorat, Tønder Provsti er ledig til besættelse den 1. november 2025 eller snarest derefter.
Stillingen er en fuldtidsstilling.
Som ny sognepræst får du et introduktionsforløb, hvor du får en mentor, der guider dig igennem i den første tid i embedet og sætter dig nærmere ind i de forskellige arbejdsopgaver, der er for en præst.
Har du lyst til at læse mere om pastoratet og hvordan kirkelivet m.v. er i sognene, kan vi anbefale, at du orienterer dig på pastoratets hjemmeside:
Link til sognets hjemmeside: https://www.toender-kristkirke.dk/
Embedsbeskrivelsen kan du også læse på Ribe Stifts hjemmeside https://ribestift.dk/ledige-stillinger/ og via Stiftets Facebook-side.
Stillingen er omfattet af Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v. (LBK nr. 864 af 25/6/2013)
Stillingen aflønnes efter løngruppe 1 i aftale om aflønning af tjenestemandsansatte præster i Folkekirken.
Ud over selve lønnen ydes et rådighedstillæg med et afrundet grundbeløb pr. 31. marts 2012 for en fuldtidsstilling på kr. 43.000,00 årligt. Ved deltidsansættelse vil der ske beregning af tillægget i forhold til ansættelseskvoten.
Stillingen er omfattet af reglerne om Ny Løn, hvorfor det er muligt at ønske en lønforhandling.
Der er knyttet tjenestebolig til stillingen. Tjenesteboligen ligger på adressen Kirkepladsen 3, 6270 Tønder.
Boligbidraget for tjenesteboligen excl. udgifter til el, vand og varme udgør på nuværende tidspunkt kr. 5250,00. Tjenesteboligen er nyvurderet. Det månedlige boligbidrag kan dog højst udgøre 15 % af sognepræstens skalaløn ved tjenestemandsansættelse.
Det forudsættes, at ansøgere har kørekort til almindelig bil (B) og er villig til at bruge egen bil i jobbet.
Er du endnu ikke ordineret, bedes du sende kopi af eksamenspapirer og attest fra Pastoralseminariet sammen med din ansøgning.
Hvis du indstilles til stillingen, vil der blive indhentet børneattest.
Både mænd og kvinder opfordres til at søge stillingen.
Er du interesseret i stillingen og ønsker at sende en ansøgning, bedes du kontakte både menighedsråd og provst for at aftale et tidspunkt for et besøg og en samtale, inden ansøgningsfristen udløber.
Er det første gang du søger embede, bedes du kontakte biskoppens sekretær for at aftale et tidspunkt for en samtale med biskop Elof Westergaard, ligeledes inden ansøgningsfristen udløber / inden menighedsrådet afholder orienteringsmøde.
Ansøgningen skal stiles til Kirkeministeriet, men skal sendes til biskoppen over Ribe Stift pr. mail til:kmrib@km.dk, og ansøgningen skal være biskoppen i hænde senest opslagets udløbsdato kl. 15.00.
Kontaktoplysninger MR-formand Torben Frederiksen, Tønder Sogn
Telefon 21 47 92 31 ∙ E-mail: tfsydjyl @ gmail.com
Kontaktoplysninger MR-formand Hanne Boldt, Møgeltønder Sogn
Telefon 28 37 48 66 ∙ E-mail: hann1158 @ aabenraaskoler.dk
Kontaktoplysninger MR-formand Helga Marie Jørgensen, Ubjerg Sogn
Telefon 81 86 71 66 ∙ E-mail: helga11 @ live.dk
Kontaktoplysninger provst Christina Rygaard Kristiansen, Tønder Provsti:
Telefon 24 41 17 04 ∙ E-mail: crkr@km.dk
Kontaktoplysninger Ribe Stift
Telefon 75 42 18 00 ∙ E-mail: kmrib@km.dk
Kontaktoplysninger biskop Elof Westergaard
v/bispesekretær Tine Bovbjerg Juhl:
Telefon 29 24 35 76 ∙ E-mail: kmrib@km.dk
Opslag af stillingen: 25. marts 2025
Ansøgningsfrist: 14. april 2025
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Embedsbeskrivelse:
Da den ene af vore to danske præster går på pension efter 20 år i sognet, søger vi en præst til Tønder pastorat. Tønder pastorat består af sognene Tønder, Ubjerg og Møgeltønder – og er som et pastorat beliggende i grænselandet kendetegnet ved dét aktiv, at menigheden rummer både en dansk og en tysk del.
Tønder sogn er et mellemstort bysogn med knap 6000 folkekirkemedlemmer. Sognets kirkeliv spænder vidt – fra den klassiske højmesse over stilleaftener, spaghettigudstjenester, børnegudstjenester, minikonfirmander, konfirmander, plejehjemsgudstjenester, festivalgudstjeneste, reformationsgudstjeneste, friluftsgudstjeneste, højskoledage, sogneaftener – og mange kirkelige handlinger. Den tyske del af menigheden har sit eget kirkeliv, men der er stor gensidig interesse for måden, vi hver især er kirke på. Vi holder fælles gudstjeneste to til tre gange om året.
Dertil kommer en vifte af tilbud i regi af sognehuset Brorsonhus: fyraftenssang, erindringscafé, læsekredse samt ’Sognets dagligstue’ – alt sammen drevet af engagerede, frivillige kræfter.
Den klassiske højmesse har høj prioritet i sognet, men der er også god tilslutning til de andre typer af gudstjenester. Uanset gudstjenestens art vægter vi, at du er en god teolog, hvis virke vi først og fremmest anser for at være kirkeligt – og derfor vil varetage de mange forskelligartede opgaver samvittighedsfuldt og engageret.
Som præst i Tønder sogn kommer du til at bo i byens midte – midt på den smukke, nyrenoverede kirkeplads med den velbevarede randbebyggelse, som blandt andet rummer de tre præsteboliger. Midt på pladsen ligger den store Kristkirke fra 1592, og bag kirken ligger sognehuset Brorsonhus, som arkitektparret Exner renoverede i 1993. Du indgår som præst i Tønder sogn helt naturligt i byens liv – og det betyder noget.
Tønder er en by med et rigt kultur-og fritidsliv. Her er musik af alle slags: klassik musik i musikforeningen, jazzklub og ikke mindst folkemusik, når Tønder festivalen løber af stablen i slutningen af august. Byen rummer også et kunstmuseum, som har udstillinger med både klassisk og moderne kunst. Der er rig mulighed for et aktivt liv med sport af mange slags, herunder, fodbold, håndbold og en meget populær svømmehal. Byen er berømt for sine fine gamle gader, møbeldesigneren Hans Wegner, og ikke mindst ”julebyen Tønder”, hvor bl.a. torvet, tæt på kirken, fyldes med julehytter. Byen byder desuden på et bredt opbud af institutioner: vuggestuer, børnehaver, dagpleje, to folkeskoler, to private skoler (den ene tysk) samt to gymnasier.
Som sognepræst i Tønder pastorat vil samarbejde være et nøgleord. Samarbejdet med dine tre præstekolleger i pastoratet er tæt (to af dem bliver tilmed dine naboer); der er et fast, ugentligt kalendermøde for kirkens ansatte – og endelig er der et fast, månedligt konvent, hvor alle provstiets præster deltager.
Kristkirken kan rumme knap 900 mennesker, og den bemærker sig særligt ved sit imponerende opbud af barokinventar. Kirkens orgel har netop gennemgået en omfattende renovering. Der afholdes jævnligt koncerter i kirken.
Præstegården, Kirkepladsen 3, er opført i år1600 og indeholder, fordelt på 433 m2: 9 værelser, et køkken og to toiletter i stueetage og et badeværelse på 1. sal. Præstegården er løbende vedligeholdt.
Ubjerg sogn er et mindre sogn med omkring 200 folkekirkemedlemmer. Der er en dansk og en tysk menighed. Den danske del af menigheden udgør omkring halvdelen. I embedet er der en månedlig gudstjeneste, og der er tradition for, at påske- og høstgudstjenesten samt De 9 Læsninger holdes som en fælles dansk-tysk gudstjeneste. Herudover har vi enkelte fællesarrangementer, hvor kirkens personale, menighedsrådet og frivillige deltager. Samarbejdet omkring gudstjenester og arrangementer sker i rigtigt godt fællesskab, også mellem ansatte og frivillige. I august måned afholdes en sommerkoncert i kirken med musikalsk medvirken udefra. Både én af de to danske præster og den tyske præst sidder i Ubjerg menighedsråd, der derudover består af 5 valgte medlemmer. Menighedsrådsmøderne afholdes ca. hver anden måned. Ubjerg Kirke er en middelalderlig kirke fra 1200-tallet og ligger i et naturskønt område tæt på den dansk-tyske landegrænse. I forhold til, at kirken kun er en lille landsbykirke, er den ualmindeligt rigt udsmykket, det meste fra 1700-tallet.
Møgeltønder sogn har knapt 1000 folkekirkemedlemmer. Møgeltønder Kirke ligger for enden af den fine Slotsgade, som af mange betegnes som den smukkeste landsbygade i Danmark. Kirken er stor og overdådigt udsmykket af en landsbykirke at være. Forpligtigelsen for den nye sognepræst vil fortrinsvis ligge ved begravelser/bisættelser og ved gudstjenester, når vores faste præst har fri. Vi har et dedikeret og samvittighedsfuldt personale, som er let at samarbejde med. Der er ingen deltagelse ved menighedsrådsmøder.
Henvendelse om fremvisning af kirker, sognehus og præstegård kan ske til menighedsrådsformand Torben Frederiksen, tlf. 21 47 92 31. E-mail: tfsydjyl@gmail.com