Direkte til indholdet Link til Folkekirkens intranet FIN

Langfredag

Prædikener

Ribe stift rækker fra Thorsminde i nord til Ubjerg i Syd, fra Blåvands Huk i vest til Gadbjerg i øst. Ribe stift rummer mere end 200 kirker. Den ene perle efter den anden. På de mange ture som biskop rundt i stiftet er det en glæde at mærke den kærlighed og det tilhørsforhold, som mange føler både til deres sted og for deres kirke. Verdens centrum er ikke kun ét sted, men det sted, vi hver især lever og bor.

De fleste af kirkerne er gamle romanske kirker bygget i middelalderen. De gamle kirker rummer ofte rige kulturskatte, blandt disse en række udskårne altertavler i træ. Et centralt motiv på disse altertavler er Jesu død på korset.

¤

Det er langfredag i dag, hvor vi nu mindes og fejrer Jesu død og opstandelse, og jeg vil derfor gerne trække en enkelt detalje frem fra en af disse altertavler i Ribe stift. Vi skal til Bedsted kirke, som ligger en god times kørsel fra Esbjerg og tæt på Løgumkloster.

Bedsted kirke har en smuk fløjaltertavle udført i 1500tallets begyndelse, dvs. lige før reformationen. Kristus hænger på korset flankeret af de to røvere, som blev korsfæstet sammen med ham. For foden af korset står et utal af mennesker: Maria, Maria Magdelene og alle dem, som evangelisterne i øvrigt skildrer som tilstedeværende ved Jesu død.

¤

Den udskårne fremstilling af Jesu død er således at betragte som en illustration af den bibelske beretning, men der er en lille detalje, som rykker billedet ud af historien og ind i betragterens tid, dvs. ind i vores tid. For foden af Jesu kors står der en lille tom kurv.

Det er den fineste lille bastkurv med hank lige til at løfte op i. Man kan for så vidt godt sætte en blomst i kurven eller lægge et lille chokolade æg i den, men kurvens formål er vist egentlig ukendt.

Signalværdien er imidlertid både klar og tydelig. Kurven fortæller om det, vi kommer med og om det, vi modtager. Kurven udtrykker med andre ord gavens betydning.

Den tak, vi mennesker må rette til Gud for hans vilje og kraft til at være tilstede. Den gave Jesu fødsel, liv og død er for os mennesker.

Verden er et ufredeligt sted præget af vold, krig og død, men Gud har ikke overladt mennesket til sig selv.

Livet er en gave, og Gud følger os på vores vej, hvor vi end går, også når vi sidder i dødens mørke skygge.

Den lille kurv med den fine hank understreger Guds rige gaver, hans forsonende kærlighed, troen og håbet.

Lad os bede

Jesus Kristus,

Du hænger fast, naglet til et kors,

Forpint og forladt

Og med bøjet hoved.

Du er offer for vores og verdens vrede.

Vi takker dig fordi du alligevel er tilstede,

selv allerlængst væk fra din far i himlen,

der hvor et menneske står som fortid uden nogen fremtid,

helt forladt i dødens skygge.

Du ved, hvordan rebene kan snære.

Du har set hænder løftet til slag

Og mærket nagler gå gennem hud og knogler.

Tak fordi du vender dit ansigt mod os

Når jorden skælver

Og himlen er flænget af sorg.

Dine øjne er lukkede nu,

Og døden har mærket dig med sin kulde,

Men din tilstedeværelse er lys og varme for os,

Du som er fra evighed til evighed. Amen