Direkte til indholdet Link til Folkekirkens intranet FIN

Alle Helgens dag

Prædikener

Alle Helgens dag er mindedag for de døde.

Det er en god dag at gå en tur på kirkegården. Vi bliver nemlig på kirkegården altid mindet om slægtleddene før os, og om de mennesker, som tidligere levede i byen og i området.

Vi bliver på kirkegården imidlertid ikke kun mindet om de døde. Et kirkegårdsbesøg minder os om også om, hvad andre mennesker betyder for os i vores hverdag. Gravstenene og beplantningen, ja alt på kirkegården, er nemlig med til at tydeliggøre, hvor meget menneskers liv bliver til, ved at vi deler tid og verden med hinanden. Mindekultur er i sig selv udtryk for, at vi mennesker som sociale væsener har noget for med hinanden.

Kirkegården er således et vigtigt erindringssted, hvor vi får lejlighed til både at sørge og at sige tak, og det er samtidigt et vigtigt sted, som fortæller os om vores afhængighed af hinanden.

¤

Jesus siger i Saligprisningerne, søndagens evangelielæsning, at salige er de små og ubetydelige. Det er gode og håbefulde ord at tage med ud på kirkegården og med videre ud i verden.

Alle mennesker skal dø, og mennesket lever sit uperfekte liv i en uperfekt verden. Sådan er det, og sådan var det også for dem, der nu er døde og ligger i kirkegårdens jord. Både nu og tidligere må mennesker bøvle med tilværelse og med hinanden.

Det er derfor en stor trøst at høre Jesu tilsagn om, at saligheden og lykken er for alle, der føler sig små og ubetydelige. Det er et løfte til alle os uperfekte mennesker.

Jesus har en hel række af saligprisninger. Han siger også, at salige er de, der hjælper andre, og som handler uden bagtanke og som er med til at skabe fred.

Det er opgaven. Trøsten ligger imidlertid i troen på og tilliden til, at Gud ser til alle os uhjælpsomme, stridbare og egensindige mennesker.  

Vi mennesker skal i vores tilværelse, trods alle vores mangler, virke for det gode, være med til at skabe fred og søge at handle uden bagtanke. Vi skal søge at gøre mod andre, som vi ønsker andre skal gøre mod os. Og det skal vi gøre i tillid til at Gud ikke slipper os mennesker og overlader os til os selv. Han vil saligheden også for små og ubetydelige, uperfekte og tvetydige væsener som os.

Må det tilsagn vække både håb og mod i os alle.

Lad os bede
Almægtige Gud,
hvor du er, er det evige lys.
Solen går ikke ned,
og månen tager ikke af.
Du holder den kolde vind tilbage
og gør luften ny,
du ilter det lufttomme rum
og får hjerterne til at banke.
Tak fordi du med din Søn og Helligånd
minder os om
at her under din himmel
hvor døden kaster sine dybe skygger
har vi intet at frygte.
Vi beder dig:
Støt os i sorgen og trøst os i savnet.
Styrk os i glæden over alt, hvad vi får forærende og giv ny næring til håbet om din fred og dit rige,
du som er fra evighed og til evighed.
Amen