Direkte til indholdet Link til Folkekirkens intranet FIN

13. søndag efter trinitatis

Prædikener

Billede af præst til nadver

Så kom teksten som de fleste forbinder med kristendommen: Jesu lignelse om den barmhjertige samaritaner.

¤

Om en uge åbner en udstilling på Galleri Moderne, som jeg og min yngste datter har haft glæden af at være medkurator på. Vi fik lov til frit at vælge ud af galleriets store samling, og vi valgte også et atypisk lidt ældre værk, et billede af Joakim Skovgaard, som netop skildrer Jesu lignelse om den barmhjertige samaritaner.

Man ser i billedets baggrund ryggen af en hest og en mand. De red forbi uden at hjælpe. Det er levitten eller præsten i Jesu lignelse.

Og så ser man i forgrunden samaritaneren, der hjælper den stakkels forslåede mand. Han sidder på knæ, bøjer sig over offeret, løfter hans hoved og giver ham lidt vand. Det omsorgsfulde kommer så smukt til udtryk i Skovgaards skildring.

¤

Billedet af den barmhjertige samaritaner tydeliggør det, som lignelsen også viser, hvordan hjælpen kan komme fra uventet side. 

Heltene eller forbillederne er i Jesu forkyndelse ikke dem, vi af os selv regner med. Jesus viser det også med eksempler som her i lignelsen: Præsten og den lovlærde går forbi den overfaldne mand, mens den fremmed, samaritaneren, er den, der møder sit medmenneske i nød.

Hjælpen kan komme fra uventet hånd.

¤

Skovgaards billede af den barmhjertige samaritaner minder mig så også om det allermest væsentlige, Guds kærlighed og om betydningen af omsorgen for medmennesket.

Vi mennesker skal have øje for hinanden, men deri ligger også en fordring om ar række ud og griber ud efter hinanden og ikke gå forbi. Og denne fordring udspringer af Guds kærlighed til os, at han har rakt ud efter os og aldrig overlader os til os selv.

Gud, hjælpe os her at ligne dig.

Gud

Fader, Søn og Helligånd,

himlen og jordens herre,

du har med liv og sjæl kastet dig ind i verden

og lever nu i os.

Du er som blodet der løber gennem vores krop

og holder os i live.

Vi beder dig:

Lad din kærlighed strømme fra os

så vi uden at skele til om det er en fremmed,

en ven eller en fjende

rækker ud efter den, der ligger forslået og forladt.

Lær os at elske, for deri er livet,

du som er fra evighed til evighed.

Amen