Direkte til indholdet Link til Folkekirkens intranet FIN

4. søndag i advent

Prædikener

Hvad gør et menneske glad?

Johannes Døberen har en klar udmelding. ”Det er min glæde”, siger han og peger på Kristus. Min glæde er er at være brudgommens ven, der står og venter på ham til brylluppet. Min glæde er, siger Johannes Døberen, at han Kristus skal blive større og jeg mindre.

Det er tankevækkende, hvordan glæden her fødes af en anden end en selv. Glæden vokser af at må se sit liv i lyset af andre, ikke i at stå selv og trone i rampelyset. Glæden vokser af relationen til andre mennesker, i ikke at stå alene i sin egen boble. Glæden gives os af andre og møder os i et andet menneskes ansigt.

¤

Julen er i kraft af det, som sker julenat, glæde.

Julens salmer understreger det:

Julen kommer ”med solhverv for hjerterne bange”, lyder det i salmen Kimer i klokker, og verset fortsætter: ”jul med Guds-barnet i svøb under englenes sang, kommer fra Gud, bringer os glædskabens bud”(DDS 100). Og julesalmer bærer titler som ”Glæden hun er født i dag”, ” Glade jul” og ”Hjerte, løft din glædes vinger”.

Det er så vel og mærke ikke glæde forstået som en følelse, vi selv skal mobilisere og med egen vitalistisk kraft, skal søge at udvise. Nej, det er en glæde, som møder os i kraft af, at den, der kommer fra himlen, og som er over alle, Gud, nu bliver som os, og lader sig føde i en stald i Betlehem. Himlen er åben og Gud er nærværende tilstede med sit ord og sin ånd i verden.

¤

Her står vi så nu og venter på, at det bliver jul igen, og bliver i dag mindet om at glæden ikke er noget, vi selv skal mobilisere.

Vi kan forberede os til jul, få købt juletræ og gaver, gøre os klar til at rejse ud til familien og gøre klar til at de kan komme ind. Uanset hvordan, om end vi skal sidde alene og for os selv juleaften, så det vigtigt at huske, at glæden kommer til os. 

¤

Johannes Døberen taler om glæden i billedet af et bryllup, og om hvordan han og vi er som brudgommens ven, der skal med til festen, og nu står og venter på brudgommen. Venter for at festen kan begynde. Sådan har vi også al god grund til nu at stå og vente, forberede os til festen, som jo dybest set handler om kærlighedens plads i verden og om et lys, som intet mørke kan slukke.

Må vi den glæde se, julens glæde.

I Jesu navn det ske!

Jesus Kristus
Du jordens brudgom og gaven fra himlen,
Din kærlighed er så stor,
At du vil gå gennem skyer, ild og vand
For at sige ja til os.
Du åbner alle dine sluser
Og vil have at vi øser af din kærlighed.
Vi beder dig:
Giv os mod til at elske livet
Og svare på dit ja med et amen.
Jesus kom,
Kom snart,
I kød og blod,
Med hud og hår,
For vi venter på dig,
Du som er fra evighed til evighed.
Amen