Direkte til indholdet Link til Folkekirkens intranet FIN

6. søndag efter trinitatis

Prædikener

Et nåleøje er ikke ret stort

Et nåleøje er ikke ret stort; og det hvilken størrelse nål, vi end taler om; og at det er svært, når man har kluntede fingre, at få tråden gennem nåleøjet uanset hvilken størrelse nålen har.

Modsat så er en kamel ganske stor. En kamel kan blive knap to meter høj og vejer et sted, som voksen mellem 150 og 200 kilo.

Nåleøjet og kamelen står således i kontrast til hinanden. Et lille bitte nåleøje og et stort drøv af en kamel.

Jesu ord er derfor også til at tage at føle på, når han siger: Det er lettere for en kamel at komme igennem et nåleøje end for en rig at komme ind i Guds rige.

Det er ret umuligt.

¤

Denne sentens med kamelen og nåleøjet er kendt af de fleste, og den hører til i evangeliet i dag, hvor en ung velstående mand spørger, hvordan han kan komme ind i Guds rige.

Den unge mand er egentlig ganske godt tilfreds med sig selv, har fulgt moselovens ti bud og i det hele taget opført sig fornuftigt og retskaffent. Han har både viden om lovens regler, bud og krav, og han mener faktisk også at leve op til de idealer, som loven sætter for hans liv.

Men så sker det! Jesus rokker nu ved hans selvforståelse. Jesus kræver mere, langt mere af den unge mand end han kan af sig selv.

Den unge mand bliver bragt ud af kurs. Jesus byder ham jo at give al sin ejendom til de fattige. Det er for meget. Det kan han ikke.

Svaret får da den unge mand til at gå bedrøvet fra Jesus, for som det står, den unge mand var meget rig.

¤

Jeg har altid været i tvivl om, hvorvidt den unge mand opsøger Jesus, fordi han søger anerkendelse for det, som han allerede har gjort, eller han spørger, som han gør, fordi ormen nager i ham. Ved han det mon godt og føler, at selv om han har fulgt alle livets regler, så er det ikke nok.

Noget kunne tyde på det første, at den unge mand søger anerkendelse; at han egentlig tænker: jeg er vist ved at være der, tæt, tæt på Guds rige, nærmer mig at være perfekt. Han kom egentlig for at blive bekræftet.

Men hvad enten det ene eller det andet, så bør bedrøvelsen kun være den umiddelbare og første reaktion hos ham, for der er en stor frihed givet ham og os alle i, at vi netop ikke - uagtet vi har holdt nok så mange love og er nok så retskafne borgere i samfund – at vi ikke er perfekte.

Det, vi gør, slår aldrig til, og det skal hverken få os til at ophøre med at søge det gode, ellers få os til at opgive lovens gode bud.

Mon ikke det gælder, at selv vi ikke kan få en kamel gennem et nåleøje, så er alt muligt for Gud. Han kan få selv den største kamel gennem det mindste nåleøje.

Det sker i Jesu navn

Amen