Direkte til indholdet Link til Folkekirkens intranet FIN

34 Kulturpersonligheder Siger Nej til Aktiv Dødshjælp

"Aktiv dødshjælp er vejen til barbari," skriver 34 kulturpersonligheder, herunder Ribe Stifts biskop, Elof Westergaard, i en fælles kronik i Berlingske.

 

Underskriverne advarer mod en lovgivning, der kan presse sårbare mennesker til at vælge døden. De mener, at en sådan lov ville være et skridt væk fra vores civiliserede samfund.

Kronikken er bag en betalingsmur og da ikke alle har adgang hertil, bringer vi her de vigtigste pointer.

 

Hovedpointer fra kronikken:

Pres på sårbare mennesker:

- Forfatterne frygter, at en lovgivning om aktiv dødshjælp vil skabe et samfund, hvor sårbare mennesker føler sig presset til at vælge døden som en udvej. Dette kan underminere vores humanistiske værdier og omsorg for de svageste.

Historiske og kulturelle paralleller:

- Paralleller drages til tidligere samfund, hvor ressource mangel tvang folk til at tage barske beslutninger om liv og død. De mener, at et moderne og civiliseret samfund bør værdsætte og beskytte alle liv, uanset omkostningerne.

Sammenhæng mellem krop og sind:

- Kronikken understreger, at fysiske sygdomme ofte ledsages af mentale lidelser, som depression. Derfor kan det være umuligt at sikre, at beslutninger om aktiv dødshjælp træffes uden påvirkning af mentale belastninger, hvilket kan føre til uretfærdige og irreversible valg.

Erfaringer fra andre lande:

- Kronikken henviser til erfaringer fra lande som Canada, Holland og Belgien, hvor lovgivningen om aktiv dødshjælp har ført til en stigning i selvmord og en gradvis udvidelse af kriterierne for, hvem der kan få hjælp til at dø. Dette viser en fare for en glidende udvikling mod mere omfattende og ukontrollerede love.

Kulturelle og ideologiske konsekvenser:

- Aktiv dødshjælp kan undergrave vores kulturelle værdier og menneskesyn ved at fremme en utilitaristisk tilgang til liv og død. Kronikkens forfattere advarer mod at reducere menneskets værdi til en økonomisk beregning og påpeger vigtigheden af nærvær, kærlighed og relationer, som ofte overses i sådanne lovgivninger.

 

De 34 kulturpersonligheder opfordrer derfor regeringen til at afstå fra at fremsætte et lovforslag om aktiv dødshjælp, for at beskytte alle mennesker i Danmark mod de potentielt brutale mekanismer, der kan følge med en sådan lovgivning.

 

Vi inviterer dig til at tage del i denne vigtige samtale og sikre, at alle stemmer bliver hørt. Det er essentielt, at vi som samfund reflekterer over og diskuterer de dybtgående konsekvenser af en sådan lovgivning. Ved at dele dette opslag med dine venner og familie, kan vi nå bredere ud og inkludere flere perspektiver i debatten. Sammen kan vi udforske, hvad det betyder for os som samfund, og hvordan vi bedst sikrer omsorg og værdighed for alle i deres sidste livsfase.

 

Kronikken kan læses i sin fulde længde her: www.berlingske.dk/kronikker/34-kulturpersonligheder-i-aarhundreder-har-vi-bekaempet-selvmord-og